TREDJE VÄRLDSKRIGET
 

Inbördeskrig

Konspirationer om makten Wagner PMC är på väg in i Moskva.

Under natten tog Wagner PMC över Rostov, som är säte för Rysslands södra militärdistrikt. Därefter har konvojer rört sig norrut längs M4 mot Moskva genom Voronezj, Lipetsk och Tula och är på väg in i Moskva-provinsen (i Voronezj regionen finns en lagringsplats för kärnvapen känd som Object 375C). Syftet påstods först vara att bara avsätta militärledningen, men nu har även president Putin lagts till på listan.

Under våren har Club of Angry Patriots (ledd av Strelkov och Gubarev) upprepade gånger tvärsäkert påstått att ett inbördeskrig mycket snart kommer att starta i Ryssland. Detta diskuterades bland annat på gruppens första presskonferens den 12 maj.

Teorin bakom påståendet är att Putin bygger sin makt på att balansera olika maktgrupper mot varandra (så kallad "neo-feudalism"), och att ett långvarigt krig skapar ökad splittring mellan grupperna. Denna analys kan förklara det nuvarande skeendet där initialt Wagner PMC ställs mot Kadyrovs Akhmat, medan militären och nationalgardet hittills varit passiva.

Det är inte ovanligt när inbördeskrig startar att militären är passiv de första dagarna, och att maktkampen då sker genom mer "privata" styrkor. Dessa kan vara alltifrån privatägda militära förband (som i Ryssland 2023) till beväpnade fotbollshuliganer (styrda av klubbägaren, som i Ukraina 2014).

Club of Angry Patriots beskriver det nuvarande skeendet som en "februarirevolution", och deras nya förutsägelse är att Putin kommer att störtas och ersättas av en "blodig diktator" vars regim inte kommer att överleva länge.

Historikern och opinionsbildaren Nikolai Starikov skriver:

"Efter allt som händer idag kommer någon att kunna säga att rättegångarna under Stalin, där konspirationer i och nära maktstrukturer avslöjades, var ett "fantasisfoster" och ett påhitt av MGB- och NKVD-utredarna?

Konspirationer för att ta makten fanns, finns och kommer att finnas i vilken stats historia som helst. Det handlar bara om att de upptäcks och stoppas i tid. Detta är vad som hände under Stalins regeringstid."

Om vi ser tillbaka på historien så tog Jeltsin makten genom att hans kompis fick KGB att kuppa bort Gorbatjov, och samtidigt sabotera KGB-kuppen. Bolsjevikerna tog makten från frimuraren Kerenskij genom en kupp officiellt iscensatt av socialrevolutionärerna, som sedan inte överlevde länge.

Det är inte särskilt troligt att det är Wagner-chefen Prigozjin som egentligen ligger bakom den här kuppen, och det är inte heller säkert att de som ställs emot honom är hans riktiga motståndare.

Bild: Faksimil

Wagner PMC:s rutt längs M4 till Moskva.

19:08 Deal is made

Enligt ett pressmeddelande från Vitryssland har en överenskommelse gjorts mellan Rysslands president Putin och Wagner PMC:s chef Prigozjin, genom medling från president Lukasjenko.

Bild: Faksimil

Lukasjenko under kuppförsöket mot honom.

Den generella tolkningen i Västvärlden är att Putin vunnit, medan många i Ryssland tror att det är Prigozjin som nu innehar den egentliga makten. Detta på grund av det militära övertag Wagner snabbt tillskansade sig genom sin ilmarsch till Moskva.

Striderna idag resulterade i att 15 ryska soldater, sju helikoptrar och ett stridsflyg sköts ned av Wagner PMC, som själva inte drabbades av några förluster.

Enligt Putins talesperson Peskov är brottmålet mot Jevgenij Prigozjin nu avslutat, och enligt en berättelse kommer Prigozjin att flytta till Vitryssland under Lukasjenkos garantier.

Resultatet av marschen mot Moskva kommer antagligen att visa sig med fördröjning. Efter "Putins semester" tog det ungefär ett år innan nationalgardet bildades och ledare byttes ut.

Liksom den gången tror många nu att GRU och FSB delvis stått på olika sidor, och att Wagner PMC på grund av sin i princip nyliberala struktur, "händelserna 1993" etc, har fått uppbackning inifrån GRU.

"Hökarna" i och runt FSB har antagligen inget emot om militärledningen byts ut (vilket Prigozjin krävt), men vill inte att den verkliga makten glider bort ifrån Putin och närmare "oligarker" som bryr sig mer om pengar än om att vinna krig. Om exempelvis Strelkovs farhåga är rätt är Prigozjin nu den nye ryska starke mannen, och Putin är den nominelle presidenten.

Nya faktorer i Kremlologin: Kommer Sjojgu och Gerasimov att pensioneras? Åker Wagner PMC till Afrika? Kommer en "allmän" mobilisering att deklareras (av män då, kvinnor slipper antagligen jämställdhet)? Turchak, Kovalchuk, Likhachev, Kiriyenko? Misjustin? Medvedev?

Oleg Tsarev, en av de folkvalda politikerna som kuppades bort och fängslades av våldsbejakande extremister 2014, påhejade av Carl Bildt och Margot Wallström, vilket skapade inbördeskriget i Ukraina 2014 vilket av historierevisionister nu döpts om till rysk invasion, skriver:

"The end of the confrontation is very good news, very good.

I hope that those who caused the conflict and who were not seen for two days will be dismissed, at least retired. They say that the demand to remove Gerasimov and Shoigu was on the list of Prigozjin's demands.

It is clear that this is not the end, since such stories do not end like that. The system does not forgive such challenges.

Imagine how upset our enemies are. But the fact that the crisis has been resolved today is very good.

Thanks to Dyumin and Lukashenka for their efforts. Thanks to the residents of Rostov and all the residents of the settlements through which PMCs passed. Everyone treated the soldiers with sympathy, and the situation with understanding. Thanks to all the people of Russia for restraint. Thanks to my subscribers. In the most difficult moments, you showed humanity and good feelings.

The combination of strength and kindness is ours, Russian. We know how to fight, but we also know how to forgive and put up.

Thanks to the soldiers of all units, regardless of affiliation, that they did not start shooting at each other. It was a wise decision.

I think that thanks to this we were able together to keep Russia from falling into bloody turmoil.

Today was a hard day. Now you can rest."

Bild: Faksimil

Musk och Vitrysslands utrikesdepartement skojar.

Och så till sist, ett meddelande från Clown World (neocons):

Bild: Faksimil

Från terrorist till frihetshjälte till terrorist på en dags jobb.

Uppdatering: Prigozjins (GRU) rival till höger Strelkov (FSB) sitter nu i häkte och på sociala medier oroar sig hans dotter för pappans hälsa. Detta efter att ha anklagats för "extremism" av en fd Wagner PMC anställd.

Substansen i anklagelsen är att Strelkov bett Putin att avgå och bli ersatt av någon med hårdare nypor (allMÄN mobilisering).

Men relevant för anklagelsen är sannolikt också att Strelkov kritiserat Prigozjins bakgrund som kriminell samt anklagat Snickaren/Wagner/GRU för att ha dödat den kristne kommunistiske krigsherren Mozgovoi.

Uppdatering: En månad senare, den 23 augusti, exploderade Prigozjins flygplan över provinsen Tver och kraschade sedan i marken utan vingar. Totalt dog tio människor i kraschen, däribland Utkin Dmitry (Kodnamn: Wagner).

Trots Prigozjins personliga politiska relationer till vänster är hans död ett steg bort från nyliberalismen, eftersom den innebär att det nu endast finns en större privatägd armé i Ryssland, Kadyrovs.

"Dasha sa en gång till mig i början av SVO: Prigogine är så stark och självsäker, djärv, smart, att ingen ber för honom. Det finns inte ens i någons tankar. Låt oss börja be för honom..."

Samma dag utsågs General Viktor Afzalov till tillförordnad överbefälhavare för de ryska flygstyrkorna. Sergei Surovikin ("General Armageddon") togs bort från denna position dagen innan.

Av en händelse balanserar skeendena varandra, men på en smalare balkong.

 
LÄS MER
 

►The Great Reset - Kriget i Ukraina

►The Great Reset - Planerad samhällskollaps

►The Great Reset - Preppinghysterin

►The Great Reset - Gain-of-Function

►The Great Reset - Utopia 2020

►The Great Reset - Clash of the Titans

►The Great Reset - Navy Seal

►The Great Reset - Greta

►The Great Reset - Kardinalen

►The Great Reset - Pandemilagen

►The Great Reset - Påven

►The Great Reset - Megacities

►The Great Reset - Corona

►The Great Reset

 
FIRANDE
 

Året som gått Det nya 20-talet inleds liksom det förra med gamla institutioner i fritt fall.

 
DEMOKRATI
 

Demokratiministern medverkade i odemokratisk kupp i Umeå När Miljöpartiets medlemmar i Umeå röstade på "fel" kandidater var Sveriges Demokratiminister Amanda Lind med och kuppade bort den demokratiskt valda ledningen.

 
TERRORISM
 

Miljöpartiet i Umeå är islamistiskt Miljöpartiet sitter fast i islamistfällan.

 
SD FICK RÄTT
 

Norrländsk marxist i SD:s tankesmedja En politiskt bred samling tänkare från engelska konservativa till rabbiner och marxister ska hjälpa den svenska oppositionen att forma en vinnande strategi mot den regerande nyliberala vänsteralliansen.

 
EXTREMA SVT
 

Föräldrar gjorde flyktingbarn apatiska Efter införandet av temporära uppehållstillstånd har den svenska sjukvården testat att skilja apatiska flyktingbarn från föräldrarna.

 
SD FICK RÄTT
 

Regimen nära kollaps Invandring, feminism och klimatpolitik har varit grundpelare för Sveriges regeringar de tio senaste åren, men utmålas nu som lurendrejerier och falska nyheter till och med av regimens egna medier.

 
SD FICK RÄTT
 

SD största parti enligt SVT Nu stödjer 32 procent av männen i Sverige Sverigedemokraterna.

 
POLISEN
 

Polischeferna: Vi ser brottslingarna som offer Socialdemokraternas så kallade "omorganisation" av den svenska polisen har lett till att vi nu har mängder med polischefer runt om i landet som kämpar mot "orättvisor" och ser brottslingarna som "de riktiga offren".

 
WITCH HUNT
 

Vänsterextrem myndighetsaktivist mördad En av Amanda Linds chefer inom Myndighetsvänstern misstänks ha mördats.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.