SPACEX
 

Crew-1 Mission

Dockar med rymdstationen inatt Rymden är på väg att privatiseras och mänskligheten håller på att bli multiplanetär.

Vid halv två-tiden natten till idag genomfördes världshistoriens första officiella privata rymdresa, när Elon Musks SpaceX i samarbete med NASA skickade upp fyra astronauter till den internationella rymdstationen (ISS).

Tidigare i år den 30:e Maj genomförde SpaceX ett liknande inofficiellt testuppdrag med två astronauter i ett rymdskepp som döpts till Endeavour. Dagens uppdrag planerades först till natten till söndagen, men sköts upp eftersom vindarna gjorde det riskabelt för den återanvändbara raketen att landa.

Rymdresorna har gjorts möjliga tack vare Elon Musks ansträngningar att göra mänskligt liv multiplanetärt, något som är viktigt utifrån ett politiskt frihetsperspektiv.

USA:s president Donald Trump har hjälpt till genom att väcka nytt liv i NASA samt bilda United States Space Force (USSF), vilken numera är en del av USA:s militär jämförbar med flottan och flygvapnet.

Den privatägda farkosten består initialt av tvåstegsraketen Falcon 9 samt rymdskeppet Dragon 2 Crew Dragon, vilket döpts till Resilience. Vid uppskjutningen sitter rymdskeppet Dragon fast överst på toppen av rymdraketen Falcon 9.

Enligt NASA:s definition är rymden 8,5 mil upp, jämfört med 10 mil som är den internationella definitionen. Det är därför knappast en tillfällighet att Falcon 9:s första raketsteg stage 1 kopplar loss från resten av farkosten just 8,5 mil upp, för att därefter återvända till Jorden. Hastigheten är då ca 7 000 km/h efter ungefär 2 minuter och 45 sekunders resa.

För att påbörja Low Earth Orbit (LEO) måste Falcon 9:s andra raketsteg stage 2 ta rymdskeppet Dragon till 20 mils höjd. Detta är uppnått efter ungefär 5 minuters resa och då är hastigheten ca 10 000 km/h.

Efter 9 minuter är höjden fortfarande 20 mil och hastigheten har ökat till ca 27 000 km/h. Då stängs Falcon 9:s andra raketsteg av, eftersom Orbital insertion uppnåtts. Ungefär samtidigt landar Falcon 9:s första raketsteg på drönarskeppet Just Read the Instructions, som är stationerat i Atlanten.

Efter ca 12 minuter lossar även Falcon 9:s andra raketsteg och rymdskeppet Dragon åker därefter ensamt iväg mot rymdstationen ISS, som finns på omkring 36 mils höjd. Falcon 9:s andra raketsteg kommer att brinna upp i atmosfären, eftersom man ännu inte lyckats med återinträdet för detta raketsteg.

- Vilken sjuhelsikes åktur, kommenterade tvåbarnspappan överste Mike Hopkins resan ungefär en timme efter start.

Rymdresan med Dragon till rymdstationen tar drygt ett dygn och rymdskeppet beräknas vara framme vid fem-tiden imorgon Tisdag. Hemresan från rymdstationen ska ske om sex månader.

I Mars 2021 är nästa rymdfärd till ISS planerad, denna gång med rymdskeppet Endeavour. I Oktober kommer därefter rymdskeppet Resilience och SpaceX att göra ett helt privat uppdrag utan NASA, tillsammans med Texas-företaget Axion Space.

Vid detta uppdrag kommer bland andra Tom Cruise att flyga med till rymdstationen.

Dragon dockar med ISS

Tisdag: Imorse dockade Dragon med rymdstationen ISS, och SpaceX:s fyra astronauter hälsades välkomna av kosmonauterna på rymdstationen som färdades dit i mitten av Oktober.

Efter att "demokraterna" under Obama stoppade alla USA:s rymdresor var det bara det ryska rymdskeppet Sojuz som kunde transportera människor till och från rymdstationen.

SpaceX lösning liknar den ryska lösningen på så vis att rymdskeppet sitter ovanpå rymdraketen, och att hela den initiala farkosten är mycket lättare än NASA:s numera nedlagda lösningar.

Den internationella rymdstationen sköts av elva europeiska länder samt USA, Kanada, Ryssland och Japan.

USA:s president Donald Trump lyckades 2018 att förlänga rymdstationens överlevnad till 2030, efter att "demokraterna" först stoppat förslaget i underhuset.

 
FIRANDE
 

Året som gått Det nya 20-talet inleds liksom det förra med gamla institutioner i fritt fall.

 
DEMOKRATI
 

Demokratiministern medverkade i odemokratisk kupp i Umeå När Miljöpartiets medlemmar i Umeå röstade på "fel" kandidater var Sveriges Demokratiminister Amanda Lind med och kuppade bort den demokratiskt valda ledningen.

 
TERRORISM
 

Miljöpartiet i Umeå är islamistiskt Miljöpartiet sitter fast i islamistfällan.

 
SD FICK RÄTT
 

Norrländsk marxist i SD:s tankesmedja En politiskt bred samling tänkare från engelska konservativa till rabbiner och marxister ska hjälpa den svenska oppositionen att forma en vinnande strategi mot den regerande nyliberala vänsteralliansen.

 
EXTREMA SVT
 

Föräldrar gjorde flyktingbarn apatiska Efter införandet av temporära uppehållstillstånd har den svenska sjukvården testat att skilja apatiska flyktingbarn från föräldrarna.

 
SD FICK RÄTT
 

Regimen nära kollaps Invandring, feminism och klimatpolitik har varit grundpelare för Sveriges regeringar de tio senaste åren, men utmålas nu som lurendrejerier och falska nyheter till och med av regimens egna medier.

 
SD FICK RÄTT
 

SD största parti enligt SVT Nu stödjer 32 procent av männen i Sverige Sverigedemokraterna.

 
POLISEN
 

Polischeferna: Vi ser brottslingarna som offer Socialdemokraternas så kallade "omorganisation" av den svenska polisen har lett till att vi nu har mängder med polischefer runt om i landet som kämpar mot "orättvisor" och ser brottslingarna som "de riktiga offren".

 
WITCH HUNT
 

Vänsterextrem myndighetsaktivist mördad En av Amanda Linds chefer inom Myndighetsvänstern misstänks ha mördats.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.