YTTRANDEFRIHET
 

Presidentkampanj mot censur av Internet

"Oamerikanskt och antidemokratiskt" Vänstern försöker att vinna valet i USA genom att censurera vanligt folks åsikter. President Trump kämpar emot med presidentordrar.

USA:s president Donald Trump fortsätter att bekämpa "orättvis, oamerikansk och politiskt partisk censur av amerikaner online". Detta genom att utfärda presidentordrar mot censuren på sociala medier.

I sin presidentorder "Executive Order on Preventing Online Censorship" skriver Trump bland annat:

"I ett land som länge har uppskattat yttrandefriheten kan vi inte låta ett begränsat antal onlineplattformar välja det tal som amerikanerna kan komma åt och förmedla på internet. Denna praxis är i grunden oamerikansk och antidemokratisk. När stora, kraftfulla sociala medieföretag censurerar åsikter som de inte håller med om, utövar de en farlig makt. De upphör att fungera som passiva anslagstavlor och borde ses och behandlas som innehållsskapare."

Skillnaden mellan anslagstavla och innehållsskapare är att innehållsskapare är juridiskt ansvariga för vad andra skriver på sina medier, ungefär som en ansvarig utgivare. Översatt till svenska förhållanden kan man säga att stora IT-företag som Google, Twitter och Facebook betraktas ungefär som bloggar, där den som skriver en kommentar är juridiskt ansvarig.

Men att det ska vara så i USA är inte självklart. Storföretagen har fått denna lagstiftning för att både kunna fungera enklare och hjälpa yttrandefriheten. När nu företagen bakom de sociala medierna anställt tiotusentals censurerare som hindrar människor som röstar på Republikanerna att uttrycka sig fritt är det rimligt att ändra reglerna.

Presidentordern kommer sannolikt inte att göra tiotusentals vänsterextrema censurerare arbetslösa över natten, utan tros vara ett förarbete för kommande lagar. Men att stifta sådana lagar är svårt just nu, eftersom de så kallade "demokraterna" har stort inflytande över lagstiftningen och stödjer censur av meningsmotståndare.

Presidentordrar är ett relativt vanligt sätt att styra landet på. Överlägset flest presidentordrar har getts av den "demokratiske" presidenten Franklin D. Roosevelt, som gav hela 3 522 ordrar. Den mest kända är Executive Order 9066, som beordrade miltären att sätta medborgare i koncentrationsläger om de hade japanskt utseende.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.