YTTRANDEFRIHET
 

Inrikesministern psykad om Sveriges flockmentalitet

Ny myndighet ska bekämpa SVT:s desinformation? Hårt statligt knutna SVT skrev förra månaden om att "Målsättningen är att skapa en flockimmunitet" mot Coronaviruset. Men detta är "desinformation och utländsk påverkanskampanj" och kräver en helt ny "myndighet för psykologiskt försvar", påstår en nervös inrikesminister som råkar kalla flockimmunitet "flockmentalitet".

I tisdags presenterade den före detta SÄPO-chefen och politiske aktivisten Anders Danielsson sitt förslag om att inrätta en helt ny "myndighet för psykologiskt försvar". Syftet sägs vara att motverka falska nyheter, desinformation och påverkanskampanjer samt kontrollera den så kallade Sverigebilden.

Vilket i praktiken brukar betyda minskad yttrandefrihet och mer socialdemokratisk propaganda på skattebetalarnas bekostnad.

Men när höger-sossen och inrikesministern Mikael Damberg i Sveriges Radios Studio Ett ska försvara skapandet av ännu en partipolitisk (S)-myndighet i Sverige går det inte bra.

När Damberg pressas av SR att ge något konkret exempel på vad den nya myndigheten ska göra misslyckas han med det. Istället blir inrikesministern nervös och börjar tala osammanhängande om de dagliga presskonferenser om Coronaviruset som sker redan idag:

- Det har gjorts försök från vissa håll [exempelvis SVT, Aftonbladet, BBC och Donald Trump] att säga att den svenska strategin går ut på att vi ska uppnå, vi ska sprida spridan och uppnå flockmentalitet. Det är inte den svenska strategin, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Med det osammanhängande talet om att "sprida spridan och uppnå flockmentalitet" menas sannolikt "att sprida smittan och uppnå flockimmunitet".

Bland andra USA:s president Donald Trump har hävdat något liknande. Från början är det dock SVT som spridit "desinformationen" som den nya Myndigheten för psykologiskt försvar påstås skapas för att bekämpa:

"Målsättningen är nu att skapa en flockimmunitet i Norrbotten mot det nya viruset, men det kommer att ta tid och kosta på."

"– Nästan alla norrbottningar, eller i varje fall en stor del av norrbottningarna, kommer att behöva gå igenom den här infektionen."

"Region Norrbotten vill bygga upp flockimmunitet"

"– Det vore jättebra om yngre människor hyfsat snabbt, men i lugn och ro, gick igenom den här infektionen och blev immuna. Vårt mål är att långsamt bygga upp en immunitet i befolkningen"

Denna så kallade "falska nyhet, utländska desinformation och påverkanskampanj" publicerades av SVT den 5 April i år.

De enligt regeringen falska uppgifterna härstammar från Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt (som troligen vet bättre än regeringen om vad han sysslar med). Påverkansoperationen undertecknades av den sannolikt intet ont anande SVT-journalisten Micke Nyberg.

"Flockmentalitet" är en mem

Fjällsjö Nyheter har sedan i början av April genom flera artiklar skapat en mem om att S-regeringens tal om svensk flockimmuniteten egentligen handlar om svensk flockmentalitet:

- Sverige gjorde det: flocken, de kallar det för flocken! Sverige lider mycket, mycket svårt... kommenterade USA:s president Donald Trump på tisdagen.

Det Donald Trump verkar mena är att det är uppseendeväckande att svenska makthavare talar om sina egna medborgare som boskap, som djur man med piskan styr hit och dit som en cowboy. Och som varandes boskap, en del av flockan, har man inte cowboyens perspektiv i Sverige. Utan kons.

I Sverige finns uttrycket "flockmentalitet", vilket kan ge en aning om hur strategin med "flockimmunitet" uppfattas utomlands.

Memen om flockmentalitet spreds därefter i flera artiklar, bland annat en som publicerades efter att Aftonbladet i April skrivit att "Anders Tegnell säger att Sverige är på väg mot en flockimmunitet.".

I artikeln ifrågasatte Fjällsjö Nyheter idén om flockimmunitet, en månad innan statsepidemiologen Anders Tegnell plötsligt ändrade sig och började beskriva flockimmuniteten som "en myt".

I [BBC-]reportaget framgår också att den svenska coronastrategin handlar om att uppnå så kallad "flockimmunitet", något som i Sverige hemlighålls av många bidragsberoende medier.

Förra helgen varnade Världshälsoorganisationen WHO för att det saknas bevis för att människor utvecklar immunitet mot coronaviruset. Det har visat sig att de som tillfrisknar från sjukdomen ofta har mycket låga nivåer av antikroppar eller inga alls.

"Det finns i nuläget inga bevis för att personer som tillfrisknat från Covid-19 och har antikroppar är skyddade mot en andra infektion", förklarar WHO.

Utan tillräckligt med antikroppar blir det alltså ingen immunitet, varken för individer eller för "flocken". Flockmentaliteten kommer dock sannolikt att fortsätta fungera.

Frågan är om Mikael Damberg blivit kollrig i hjärnan av att läsa Fjällsjö Nyheter? Förhoppningsvis kan den nya "Myndigheten för psykologiskt försvar" tillverka en foliehatt som skyddar ministrarna mot memer av den här typen.

 
WITCH HUNT
 

Vänsterextrem myndighetsaktivist mördad En av Amanda Linds chefer inom Myndighetsvänstern misstänks ha mördats.

 
TROLLFABRIKEN
 

Socialdemokraterna erkänner trollfabrik Socialdemokraterna erkänner att man skapat en trollfabrik i syfte att försvåra för oppositionen att framföra kritiska åsikter om regeringens politik.

 
EXTREMA SVT
 

Vänsteraktivister tar över lektioner på skolor Det har blivit allt vanligare att lärare överlåter undervisningen i grundskolan till vänsteraktivister med en tydlig politisk agenda.

 
DEMOKRATI
 

Socialdemokraterna hycklar om Public service Socialdemokraterna censurerar öppet mediaplattformar som Facebook och Youtube mitt under valrörelsen, samtidigt som partiet låtsas som att krav på en partipolitiskt obunden statstelevision skulle vara ett hot mot demokratin.

 
FRIHET
 

Amanda Lind måste avgå Reaktionen på Joakim Lamottes film bevisar att det är regeringens väljare som hotar demokratin.

 
SD FICK RÄTT
 

EBO-debatten har nått Gävle Hela Gävle ska undantas från EBO kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

 
FRIHET
 

Socialdemokraternas nätverk pekas ut som extremistiskt Ann-Sofie Hermansson som för inte så länge sedan styrde Göteborg för (S) räkning står nu anklagad i rättegång för "förtal med hatbrottsmotiv".

 
POLISEN
 

Svensk polis har tappat sin legitimitet Sveriges polismakt låter kriminella leva rövare, samtidigt som man jagar och misshandlar kvinnliga pensionärer och forskare som kritiserat regeringen på Internet.

 
EXTREMA SVT
 

SVT:s falska nyheter skyddar antisemitismen Efter att SD har normaliserats är det nu med automatik SD-hatarna som blivit de nya extremisterna.

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.