SD FICK RÄTT
 

Norrländsk marxist i SD:s tankesmedja

Socialdemokraterna allt mer isolerade En politiskt bred samling tänkare från engelska konservativa till rabbiner och marxister ska hjälpa den svenska oppositionen att forma en vinnande strategi mot den regerande nyliberala vänsteralliansen.

Den framstående Sverigedemokraten Mattias Karlsson startar upp en ny konservativ tankesmedja. Tanken är dock att tankesmedjan ska stå partipolitiskt obunden, och förena Moderater, Sverigedemokrater, Kristdemokrater och andra oppositionella.

Oikos samlar redan en bred skara oppositionella.

Ambitionen är stor, men Karlsson har också samlat en bred laguppställning för uppgiften: Förutom Mattias Karlsson har tankesmedjan värvat tänkare som Arvid Hallén som varit ordförande för studentföreningen Heimdal, Naweed Khan som är känd som rådgivare till Englands konservativa regering, norske statsvetaren Asle Toje som är medlem i Norska Nobelkommittén, den cyklande rabbinen och folklivsforskaren Dan Korn, samt den Norrländske filosofen och marxisten Malcolm Kyeyune som bland annat är krönikör på Göteborgs-Posten, Timbro och Fokus.

Tankesmedjans namn kommer att vara Oikos, som betyder hem på grekiska. Namnet har en positiv klang och står i tydlig motsats till det negativa begreppet Oikofobi, som betyder fobi mot hemmet.

Oikofobi var ursprungligen ett begrepp inom psykiatrin men har fått en vidare politisk betydelse genom den brittiske filosofen Roger Scrutons bok England and the Need for Nations.

Typiska Oikofober i svensk politik, och alltså förmodligen motpoler till medarbetarna i den nya tankesmedjan, är Fredrik Reinfeldt med sitt famösa: "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån" och Mona Sahlin med sitt dito: "Jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har Midsommarafton och sådana töntiga saker."

Att tro att tankesmedjan kommer att syssla primärt med teorier om konservativa värderingar är sannolikt ett misstag. Tankesmedjor har som regel en mer konkret funktion. En sådan kan vara att skapa en politisk miljö som medger ett större manöverutrymme för Sverigedemokraterna, borgerliga partier på kommunal nivå samt lokala politiska partier.

Ett sådant arbete innebär inte bara att gödsla terrängen runt om sig med bra idéer, utan kanske framförallt enklare uppgifter som personliga möten och debatter.

I praktiken torde alltså tankesmedjan handla mycket om att kringgå etablissemangets impopulära samtalsbojkott mot SD. Om än med start hela tio år efter att situationen etablerades.

De frågor som borde vara viktigast för tankesmedjan att lösa är: Tryggad nationell suveränitet, en enad och breddad opposition, samt ökad isolering av Socialdemokraterna.

Detta är saker som går att lösa. Frågan är om alla i tankesmedjan är med på ett sådant taktiskt uppdrag, eller väljer att låsa sig vid enskilda moraliska sakfrågor som kan vara fascinerande i sig, men i nuläget saknar funktion som delar av ett större system.

 
LÄS MER
 

►Konservativt block bildat i Norrland

►Väljarna har störst förtroende för Jimmie Åkesson

►SD är största parti enligt SVT

►SD har gått om S

 
FJÄLLSJÖ NYHETER
 

© 2020 Fjällsjö Nyheter är en oberoende borgerlig nyhetssajt.